Noord-Zuidquiz BD zorgt voor volle zaal in ‘t Viooltje

In het najaar van 2022 staken Dirk, Geert, Bart en Etienne de koppen bij elkaar om een nieuwe editie van de Noord-Zuidquiz voor te bereiden. De campagne van Broederlijk Delen rond de 25%-revolutie was een dankbare inspiratiebron. Zo werd de quiz opgebouwd rond een aantal thema’s die we terugvinden in de campagne.

Heel wat vertrouwde gezichten, maar ook enkele nieuwe ploegjes, vonden de weg naar ’t Viooltje op zaterdag 11 maart. Zo konden we stipt om halfacht beginnen met 20 ploegjes. In de uitnodiging werd terloops vermeld dat de vragen uitdagend zouden zijn, maar zeker niet onhaalbaar. Of elk deelnemend groepje hier zo over dacht zou blijken in de loop van de avond.

Zoals de traditie vereist werd gestart met het vertonen van de campagnefilm, meteen al goed voor een eerste thema in de quiz. We zagen een strijdvaardige Irma in Guatemala die opkomt voor het recht op grond en water, dat dikwijls ernstig vervuild is door verschillende bedrijven. Ondanks de dreiging geeft de gemeenschap van La Blanca niet op en strijdt voor een betere toekomst. Gamechangers, rebellen, verzet, kunst & cultuur, wetenschap, water en muziek passeerden verder de revue en tijdens het culinair thema waren er zowaar proevertjes. Een fles met 100 gram erwtjes ging gedurende de quiz de zaal rond en zorgde voor de schiftingsvraag: hoeveel erwtjes zitten in de fles? Het antwoord zullen we uiteraard niet verklappen want deze quiz reist gedurende de veertigdagentijd het ganse Vlaamse land af.

Alain, Ann, Matthias en Christiane oordeelden breed (c) Kristine Decroos

Chef on the Move, Jan Wydooghe, had nog voor ander lekkers gezorgd. Er waren voor de gelegenheid bordjes Zuid met linzenburger, lamsburger en mooie meid én een dame blanche als toetje. Ook het nodige vocht vond zijn weg naar oververhitte breinen.

Tijdens de pauze werden de beentjes gestrekt maar ook lotjes verkocht voor de tombola met weerom mooie prijzen die op het einde van de quiz door trekking van het lot hun weg vonden naar heel wat gelukkige mensen. Ook deze keer was een bon ter waarde van 300 euro geschonken door Vayamundo de hoofdprijs. Verder ging iedereen naar huis met een pakketje wenskaarten van Broederlijk Delen, maar ook met een driemaandenabonnement voor het tijdschrift ‘Apache’. De quiz bracht uiteindelijk 1163 euro op die we straks mogen schenken aan Broederlijk delen, waarvoor DANK!

De Vogelwijk won de quiz met vlnr. Ewoud Vandorpe, Olivier Lauwereins, Lien Saelens en Bram Saelens (c) Etienne Jooken

Na een spannend einde kwam ‘De Vogelwijk’ als beste uit de strijd en won met 91 punten (op 120), op de voet gevolgd door ‘Save Children of Hope’ en ‘Ardennenoffensief’. Onze dank gaat uit naar alle deelnemers en de vele vrijwilligers die deze avond deden slagen.

Zij lieten allen de activist in zichzelf wakker worden en bewezen dat je geen rebel hoeft te zijn om mee te doen met de 25%-revolutie!
(Johan Vervaeke)