Samenwerken werkt tijdens Noord-Zuidquiz BD in Mariakerke

19 ploegjes schreven zich in voor de quiz op zaterdag 9 maart in ’t Viooltje. De avond ging van start met de campagnefilm over Congolese boeren die toegang verkrijgen tot landbouwgrond door samen te werken. In elke ronde kwam een vraag uit deze campagneclip. Andere thema’s gedurende de verschillende rondes waren: samenwerken werkt, de grond van de zaak, de wereld op je bord, vrouwen op de barricaden. Zelfs stripreeks Kiekeboe en Ensor kregen een plaatsje in de quiz. Een originele ronde was wellicht de luciferronde waarbij 1 lucifer moest verlegd worden om de vergelijking te doen kloppen. De vragen waren best uitdagend, hoorden we achteraf. Maar dat mocht de sfeer niet drukken. Velen beleefden een gezellig avondje uit. Onze Congolese gast Don Béni kwam en zag dat het goed was. Net na de pauze kreeg hij de gelegenheid om de volle zaal even toe te spreken.

Na acht rondes kwamen ‘Team Rocket’ en ‘nYpsilon’ er met een ex aequo als beste ploegjes uit. De schiftingsvraag speelde dit keer dus een rol in het voordeel van ‘Team Rocket’. Een mandje met producten uit de Wereldwinkel viel hen te beurt. De ‘Roze Olifantjes’ eindigden als derde. Het antwoord op de wetenschappelijke schiftingsvraag werd dan weer het best benaderd door de ‘Ardense lijstduwers’ die met een pakje BIO Women’s Hope koffie naar huis gingen. Omdat grond en landbouw centraal staan in de campagne kreeg iedereen op het einde een potje primula’s mee, ons geschonken door Aveve.

NZQ Mariakerke vlnr. Medard D’hulst, Thomas Beauprez, Lies Melsens, Tom Melsens

Tijdens de pauze gingen de 200 lotjes voor de tombola vlot van de hand. Naast de vele andere mooie prijzen mochten we ook dit jaar iemand verrassen met een bon van €250 te besteden in een van de vestigingen van Vayamundo. Bart Berlamont en zijn vrouw waren de gelukkigen die de bon in ontvangst mochten nemen.

Onze dank gaat uit naar de deelnemende groepjes en de inzet van de vele vrijwilligers tijdens de voorbereiding en gedurende de avond. Dankzij jullie engagement maken we samen het verschil!

(Johan Vervaeke)