4292 km Gaza Challenge – update

Wandelen is goed voor alles. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. En niet te vergeten: je humeur wordt er beter van én… je kan er nu ook een goed doel mee steunen.

Dit bracht ook de jongeren van dagcentrum De Takel op het idee om er een activiteit aan te wijden. Afgelopen woensdag stapten 8 jongeren en 4 begeleiders samen 60 km voor de jongeren in Gaza. “We bekeken eerst samen het filmpje en maakten zo kennis met Retaj en Yassen. We kozen voor de Duinenkerk als start van onze wandeling. Hier vonden we de nodige uitleg over Gaza. Dit zou van pas komen bij het oplossen van de vraagjes onderweg.

We genoten van de zon en wandelden richting domein van Raversijde. Na het nuttigen van ons vieruurtje moesten we ons warm maken voor de wind aan zee. Bij terugkomst stonden we nog even stil aan het kerkje. ’s Anderendaags wisselden we nog even onze indrukken van de tocht en het verhaal met elkaar uit. De situatie van de jongeren in Gaza blijkt moeilijk te begrijpen voor de kinderen van De Takel. Toch kunnen ze nu ook aan den lijve ondervinden wat het betekent om een stukje vrijheid in te leveren en in quarantaine te moeten door de COVID en de soms moeilijke situatie bij hen thuis. Zo voelden we ons toch een beetje verbonden met Retaj en Yassen en de andere jongeren”, aldus Edith, leefgroepbegeleidster in De Takel en lid van de BD-werkgroep in Mariakerke. Leuk om weten is dat de kinderen van De Takel voor hun gewandelde kilometers gesponsord werden door twee trouwe parochianen.

In de kerk van O.-L.-Vrouw Ter Duinen staat dus Gaza in de kijker. Twee miljoen Palestijnen in Gaza leven al meer dan twaalf jaar in een openluchtgevangenis. De bevolking in Gaza is gemiddeld heel erg jong. Die jonge bevolking heeft heel weinig perspectief, vanwege de blokkade. Als jongere daar opgroeien is niet makkelijk. Theatre Day Productions is voor hen een ware uitlaatklep. Creativiteit en verbeelding, in een veilige omgeving, kan wonderen doen. TDP geeft deze jongeren opnieuw perspectief: ze vinden manieren om zich uit te drukken, om samen dingen te creëren, krijgen vertrouwen en respect en worden behoed voor radicalisme.

Elke stap die wij zetten, elke kilometer die wij wandelen – de teller staat momenteel op 1538 km -, brengt ons een stapje dichter bij deze jongeren in Gaza en onze solidariteit met hen krijgt zo steeds meer vorm.

Langs het parcours van de luswandelingen hangen affiches uit met vragen, uitgezonderd de eerste luswandeling van 2,5 km in het Provinciaal Domein Raversijde. Je treft de BD-affiches met vragen aan op diverse plaatsen, zo bijvoorbeeld ook bij de Zusters Clarissen. Je kan de (12) vragen ook digitaal beantwoorden via de QR-codes. Deelnemen aan de Gaza Challenge-wedstrijd kan nog tot en met 24 mei.

© Johan Vervaeke

SPONSOR EEN STAPPER OF JOGGER VOOR €1 PER KM

Heel wat mensen stappen in en rond Mariakerke (Oostende) hun kilometers voor de 4292 km Gaza Challenge van BD. Samen wandelen we de afstand van Oostende naar Gaza. Elke kilometer telt, maar ook elke euro. Misschien wandel je zelf niet, maar ben je wel bereid om een stapper te sponsoren? Dat kan! Kies het aantal kilometer -en dus het bedrag- dat je wil sponsoren. Schrijf dat bedrag over op BE05 0689 3455 1375 van BD-Mariakerke en vermeld je naam en je e-mailadres. Voor het bedrag dat jij stort, engageren wij een of meer wandelaars die jouw kilometers stappen. Voor 30 euro zoeken we bijvoorbeeld 4 mensen die elk 7,5 km stappen.

Sommen vanaf 40 euro stort je het best rechtstreeks op de nationale rekening van BD: BE12 0000 0000 9292 met mededeling ‘De 4292 km Gaza Challenge’. Dan ontvang je een fiscaal attest. Laat ons wel weten hoeveel je sponsort, wij zorgen dat jouw kilometers gewandeld worden: broederlijkdelen.oostende@gmail.com.

Wij zoeken heel concreet mensen die onze jongeren van Young Spirit Oostende willen sponsoren. Zij wandelen op 17 april ten voordele van BD. Je kan hiervoor contact opnemen met Johan Vervaeke (0499434364).

DANKJEWEL VOOR JE BIJDRAGE!