Op Lichtmisluisterwandeling met de eerste communicanten

De kinderen die eind april voor het eerst naar de communie zullen gaan trekken er – nu al enkele jaren – op uit op zoek naar het Lichteiland. Ook dit jaar, op zaterdag 3 februari, was dat niet anders.  Onder een grijs wolkendek trokken de enthousiaste eerste communicanten en hun ouders, broers en zusjes erop uit op zoek naar dit Lichteiland …

Deze zoektocht startte aan de kerk van OLV Koningin waar catechisten Ann en Wim de aanzet voor het verhaal van Lichtmis gaven: Maria en Jozef trokken naar Jeruzalem om hun pas geboren kind op te dragen aan God.  In de ontmoeting met Simeon en Hanna herkennen zij in Jezus het Licht van de wereld.

Met een goed gevuld rugzakje, om hun opdrachten tot een goed einde te brengen, trokken ook de gezinnen op pad om dit Licht te gaan zoeken.  Een wandeling in Mariakerke met een aantal haltes waar ze kennis maakten met de figuren uit het verhaal. Telkens werd een fragmentje vanuit het perspectief van de figuren beluisterd: van Hanna en Simeon die in Jezus het Licht herkennen, maar er was ook nog Herodes die meer houdt van het donker dan van het Licht. Na het oplossen van een opdrachtje, rebus, of het spelen van een spelletje konden ze hun tocht verder zetten. 

De tocht eindigde in de kerk van Onze Lieve Vrouw Koningin.  Hier ontdekten ze bij het Mariabeeld het lichteiland en werd tijd gemaakt om in de stilte een kaarsje aan te steken.
Hiermee gaven ze aan dat ook zij Jezus’ Licht herkennen en zelf ook een lichtje willen zijn, als vriend van Jezus.  Aansluitend gingen ze langs bij priester Dirk die hen zegende.

Tot slot … mogen op Lichtmis pannenkoeken niet ontbreken.  Elke deelnemend gezin kreeg een welverdiend en lekker pakje pannenkoeken mee, om thuis nog even na te genieten van hun wandeling !

Met dank aan de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP) voor de uitwerking van de Lichtmis-luisterwandeling.


Omslagfoto: Wim D’huyvetters
Foto’s: Ann Cockhuyt / Wim D’huyvetters