La Chapelle Sauvage … een concert van hoop

Op stormachtige wijze … zo mogen we het onthaal van La Chapelle Sauvage op vrijdagavond in de kerk van OLV Koningin omschrijven. Een 70-tal toeschouwers – in bubbels – die de weergoden getrotseerd hadden, genoten er van de 4 jaargetijden, het meesterwerk van de Italiaanse componist Antonio Vivaldi.

‘Een concert van de hoop in een door corona getroffen wereld’ … met die woorden verwelkomde dirigent en klavecinist Karel De Wilde van La Chapelle Sauvage het aanwezige publiek. In deze coronatijd worden we geconfronteerd met onszelf, een ervaring die ons angst aanjaagt en die ons soms met de neus op de feiten drukt. Muziek verzacht de zeden, de pijn en het gemis waarmee we geconfronteerd worden. Het contact met de natuur brengt ons terug naar wie we werkelijk zijn. Dat had Antonio Vivaldi al begrepen.

Als filmmuziek – bijna meditatief – neemt hij ons mee doorheen de 4 jaargetijden. De vioolconcerti werpen een blik op het leven en de natuur van Vivaldi’s tijd. Kwetterende vogels, blaffende honden, donder en bliksem vinden hun weerklank in de 3 violen, de altviool, cello en klavecimbel. De warme akoestiek van de kerk van OLV Koningin zorgt voor de rest.

Lente, zomer, herfst en winter werden telkens ingeleid door de dirigent. Hiermee kregen we een unieke inkijk op de gevoelswereld van deze geniale componist.

Een prachtige muzikale ervaring rijker trokken we door de najaarsstorm terug naar huis.

Een concertfragment, uit de zomer van Antonio Vivaldi – Concerto Nr. 2 in g mineur, Opus 8, RV 315