Project Missio 2020: een hart voor weeskinderen

Missio is een internationale kerkelijke organisatie die wereldwijde solidariteit bevordert en ontmoetingen met andere culturen promoot. Missio roept op om je hart te openen, in relatie te gaan. Enerzijds met Christus, anderzijds met elkaar. Christus zendt ons immers naar anderen toe, dichtbij en veraf. Elk jaar stelt ze een land in de kijker en roept ze op tot gebed en financiële solidariteit.

Liberia

Liberia is voor velen onder ons een onbekend land. Het is één van de armste landen ter wereld en het ging van 1989 tot 2003 gebukt ging onder een zware burgeroorlog. Dit conflict kostte het leven aan zo’n 250.000 Liberianen. Eén miljoen mensen vluchtte naar het buitenland, anderhalf miljoen anderen waren binnen de eigen grenzen op de vlucht. Als in 2003 de heropbouw herbegint baren het slechte onderwijssysteem, een beperkte geletterdheid en een ondermaatse gezondheidszorg zorgen. De overheid doet haar best maar stuit op veel ontwikkelingsuitdagingen. Het land heeft absoluut nog even hulp nodig.

Project: een warm nest

Niet alleen de oorlog maar ook de recente ebolacrisis zorgden ervoor dat veel kinderen zonder ouders of naaste familie achterbleven. De weeshuizen zitten dan ook overvol. Op veel overheidssteun moeten deze niet rekenen. De Kerk die zich wil inzetten voor de meest kwetsbaren van de samenleving, kan niet anders dan bijzondere aandacht hebben voor deze kinderen. Het bisdom Gbarnga in centraal Liberia heeft er daarom voor gekozen een aantal van die weeshuizen te steunen. In de eerste plaats helpt het bisdom voorzien in dagelijkse behoeftes: voeding, kleding, medische zorg, school. Maar een warm nest is net zo belangrijk. Heel wat van de kinderen kampen met psychische problemen. De weeshuizen zetten daarom extra in op psychosociale begeleiding.

Littekens

De Liberiaanse Kerk maakte van deze zorg voor weeskinderen haar missie. Naast de heling van fysieke wonden, heeft ze dus aandacht voor het helingsproces van het hart. Deze Kerk, die ook sterk gehavend uit het conflict kwam, bleef voor velen een lichtpuntje in de duisternis, een veilige haven, een geboorteplek voor hoop. Deze veerkrachtige kerkgemeenschap wil nu wonden en littekens helpen genezen, zodat er troost en opluchting kan komen voor wie dat nodig heeft.

Onze en jouw hulp

Laten we in de maand oktober even over de grenzen kijken, naar Liberia waar de nood aan heling en steun zo groot is. In het weekend van 17 en 18 oktober vieren we Missiezondag! De collecte van de kerkdiensten gaat naar verschillende weeshuizen in het Liberiaanse bisdom Gbarnga. Alvast bedankt voor jouw bijdrage aan deze collecte ten voordele van Missio. En lees meer op www.missio.be. Extra bijdragen aan de projecten van de Kerk in Liberia doe je op BE19 0000 0421 1012 met mededeling ‘Liberia’.

Missio Mariakerke

Ook de twee missieprojecten die we met onze federatie (pastorale eenheid) steunen kerkelijke projecten waarin de zorg voor kinderen en jongeren centraal staat: een initiatief van de Salesianen van Don Bosco in Muhazi, Rwanda en het kleine tehuis voor straatkinderen van de Missionarissen van Afrika (Witte Paters) in Lenesia, Zuid-Afrika. De verbindingspersoon voor dit laatste project is pater Mathieu Van Vlierden die dit jaar zijn gouden priesterjubileum zou vieren in zijn geboortestad Hamont-Achel. De coronacrisis maakte dit onmogelijk. Mathieu is momenteel in ons land. Voor ons project in Rwanda hebben we contact met Thérèse Watripont die omwille van corona dit jaar haar familie in ons land nog niet kon opzoeken. In het voorbije jaar hadden we met onze missiemaaltijd graag Mathieu gesteund. Hopelijk kunnen we in 2021 in verbondenheid met Mathieu en Thérèse en hun kinderen weer aan tafel!! Maar nu: solidariteit met de zorgende en dienende kerk van Liberia waar ‘God gebeurt’.

(Pastoor Dirk)


Foto’s: Missio campagnefoto + eigen foto’s