Olijven & Dadels – Joint Israeli-Palestinian Memorial Ceremony

Voor de 18de keer gaat de Joint Israeli-Palestinian Memorial Ceremony door. Dit jaar op maandagavond 24 april 2023. Dit event gaat door op de vooravond van Memorial Day. Dat is een dag van rouw waarop Israël al zijn slachtoffers herdenkt. Combatants for Peace (een binationale organisatie van Joden en Palestijnen die aan vrede willen werken) en de Parents Circle (een binationale organisatie van families die door het conflict naaste familieleden hebben verloren) organiseren voor de 18de keer een alternatieve ceremonie vanuit de gedachte dat ook de Palestijnse slachtoffers moeten herdacht worden en dat vrede alleen mogelijk is als het geweld aan beide kanten stopt. Centraal in de ceremonie staan de getuigenissen en de oproepen tot verzoening. De ceremonie kan je volgen via livestreaming.

Je kan je inschrijven via (American Friends of) Combatants for Peace https://afcfp.org/memorial/  of via (American Friends of) The Parents Circle via https://parentscirclefriends.org/2023memorial/#:~:text=Monday%2C%20April%2024%2C%202023&text=The%20Joint%20Memorial%20Ceremony%20provides,Hazikaron%20(Israeli%20Memorial%20Day) . Of je kan je ook inschrijven via Pax Christi Vlaanderen via https://www.paxchristi.be/agenda/gezamenlijke-israelisch-palestijnse-ceremonie-memorial-day-2023

Pax Christi biedt ook de gelegenheid om na de ceremonie na te praten via Zoom.  

Toch nog een kleine toevoeging: De getuigenissen van de Palestijnse families zullen tijdens de ceremonie via streaming moeten gebeuren want ze mogen Israël niet binnen. Daags erna beginnen de vieringen van Israëls onafhankelijkheidsdag. Omdat het IDF (= Israëls leger) weer van plan is om een avondklok voor Palestijnen in te stellen, wil defensieminister Galant geen uitzondering maken.  De voorbije drie jaar kon de ceremonie enkel online doorgaan (wegens COVID-19). In 2019 had het Hooggerechtshof het verbod tot deelname nog overroepen. Dit jaar lopen de gemoederen hoog op en zal de Joint Memorial in een uiterst gespannen sfeer verlopen in Israël. In elk geval blijft de Joint Memorial een klein vlammetje dat niet gedoofd mag worden. Wil je het meemaken, schrijf je in voor de livestreaming.