Prachtig concert ten voordele van Oekraïne

Zaterdag 9 juli bracht ‘La Chapelle Sauvage’ de Vier Seizoenen van Antonio Vivaldi ten gehore in de O.-L.-V.-Koninginkerk in Mariakerke. Dit concert was ten voordele van Oekraïne. De opbrengst gaat naar het hospitaal van het zwaar gehavende Borodianka.

Een jong internationaal gezelschap van schitterende muzikale talenten bezorgde de aanwezigen in de goedgevulde en goed klinkende kerk een prachtige avond. Vijf van de dertien uitvoerders (strijkers en klavecimbel), afkomstig uit Venezuela, Armenië, Oekraïne, Hongarije en de Verenigde Staten, waren cursisten van de Music Academy Forte. Deze Masterclass ging in de week vooraf door in het Sint-Jan Berchmanscollege te Brussel. De Oekraïense musici zijn hun land ontvlucht…

De drijvende krachten achter dit project zijn dirigent en klavecinist Karel De Wilde en zijn echtgenote Liudmila Harbuza, de solo-violiste. Sinds enkele jaren zijn ze woonachtig in Mariakerke. Karel kondigde het programma vlot en deskundig aan met verwijzingen naar de programmatorische aanduidingen in Vivaldi’s partituur.

‘La Primavera’ en ‘L’Estate’ (de Lente en de Zomer) brachten de aanwezigen in vervoering.

Het mooie samenspel van strijkers en continuo bekoorde de talrijke aanwezigen © Johan Vervaeke

Hierna volgde een verrassend intermezzo met drie werken : de jonge violist Alexander bracht een solostuk van een vooraanstaande Oekraïense componist. Een prachtige ‘cadenza’ met een variëteit aan violonistieke en technische vaardigheden werd zeer innemend vertolkt. Het tweede stuk kwam uit een strijkersterzet van Dvorak. Twee violisten samen met de altviolist speelden mooie expressieve kamermuziek. En dan het tederste moment van de avond : het jongste harpistje van Mariakerke en allicht van Vlaanderen, het dochtertje van Karel en Liudmila, bracht een mooi Oekraïens solostukje begeleid door het volledige snarenensemble. Op haar kleinere harp stal dit meisje met haar ongedwongen spel de harten van alle luisteraars.

Het programma werd vervolgd met de Herfst en de Winter (L’Autunno’ en ‘L’Inverno’).

La Chapelle Sauvage met dirigent Karel De Wilde, zijn echtgenote Liudmila Harbuza en hun dochtertje © Johan Vervaeke

Spetterend vuurwerk, prachtig virtuoos solowerk van de knappe violiste Liudmila, mooi samenspel en enthousiaste begeleidingspartijen in strijkers en continuo bekoorden het publiek. Het Largo uit de ‘Winter’ werd begeleid door de welgekomen pizzicato regendruppels!

De aanwezigen kregen na het bruisende bisnummer (het derde deel – de Storm – uit de Zomer) de kans om het Oekraïense hospitaal met nog een extra duitje te steunen. Mocht muziek een geneesmiddel zijn tegen geweld was er deze avond vrede….

(Christiaan De Raes, muzikant)