De attributen van het Mariabeeld
De trouwe kerkgangers van Onze Lieve Vrouw ter Duinen zullen het al gemerkt hebben: de attributen van het Mariabeeld in de noordbeuk zijn terug van herstelling en restauratie. Het is namelijk de taak van de kerkfabriek om de materiële noden van de eredienst te beheren. Daaronder valt natuurlijk ook het onderhoud van het interieur van de kerk. De naam “kerkfabriek” lijkt een beetje eigenaardig. Dit komt – niet toevallig natuurlijk – van het Latijn fabrica dat constructie betekent. Deze term werd in het Romeinse Rijk gebruikt om een constructie van openbaar nut aan te duiden. De naam “constructie” kan dan zowel letterlijk als figuurlijk gebruikt worden voor een gebouw of instelling. Vanaf de zesde eeuw werd de term fabrica ecclesiae gebruikt om de instelling aan te duiden die verantwoordelijk was voor het onderhoud en de verfraaiing van de kerken.
Omdat er toch werken moesten gebeuren aan de verlichting van de Duinenkerk besliste de kerkfabriek om van de gelegenheid gebruik te maken om de ietwat vermoeide attributen van het Mariabeeld een opfrisbeurt te geven. Die attributen bestaan uit verzilverd metaal (allicht koper) met daarop een vernislaag. In de loop der jaren is die vernislaag sterk vergeeld, waardoor de zilverglans niet meer zichtbaar is.
Het reinigen werd toevertrouwd aan het atelier van de gekende firma Arte/Grossé in Brugge. Allereerst werd de sterk vergeelde vernislaag verwijderd. Daarna begon het geduldige polijstwerk waardoor de stukken terug hun originele glans kregen. Tot slot werd een nieuwe vernislaag aangebracht, waardoor deze attributen terug goed zijn voor de komende twintig jaar.
Een apart probleem waren de kandelaars die links en rechts van het Mariabeeld staan. Ook deze moesten dringend opgeknapt worden, maar deze kandelaars zijn niet van zilver of verzilverd metaal, maar gegoten in zamak, een eerder goedkope zinklegering. Ook hier werd eerst de oude vernis verwijderd, maar het polijsten van deze legering is beduidend moeilijker dan zilver. Toch zijn de mensen van Arte/Grossé erin geslaagd om de kandelaars terug te laten schitteren.
Hieronder enkele foto’s voor de restauratie (links) en erna (rechts)”. Deze foto’s geven natuurlijk maar een beperkte indruk van de gerestaureerde attributen, dus wie nog niet is langsgekomen moet dringend binnenspringen in onze Duinenkerk.
Foto’s & omslagfoto: Etienne Jooken