‘Een licht zijn voor anderen…’

Op 2 februari was het feest van O.L.V.-Lichtmis  (het feest van de Opdracht van de Heer).

Traditiegewijs vieren we in onze pastorale eenheid deze feestdag met een eucharistieviering waarbij ook de dopelingen van het afgelopen jaar worden uitgenodigd en waarbij het kind dan centraal staat.
Een eucharistieviering behoort nog niet tot de mogelijkheden. maar mensen apart uitnodigen mag wel. Naast de dopelingen, werden op 6 en 7 februari ook de eerste communicanten en de vormelingen uitgenodigd.
Ons hart verwarmde toen we zagen hoeveel eerste communicanten en vormelingen op onze uitnodiging zijn ingegaan.

Samen ontdekten we de betekenis van ‘het feest van de opdracht van de Heer’. Het feest werd veertig dagen na de geboorte van Jezus gevierd en sloot de kersttijd af. Het licht in deze benaming verwijst naar Simeon die Jezus een ‘licht voor alle mensen’ noemt.
Ook wij kunnen een licht zijn voor anderen. De kinderen konden zelf hiervan voorbeelden geven. Daarna mochten ze licht nemen aan de Paaskaars en het lichteiland rond Maria laten groeien.

Hierop volgend sprak priester Dirk over de kinderen de kinderzegen uit. Gesteund door hun ouders en familie lieten de kinderen vol vertrouwen deze kinderwens over zich uitspreken.

Tot slot kregen ze nog een lichtje en een verwennerij mee naar huis. Het lichtje dat hen doet herinneren dat ook zij de opdracht krijgen om een licht te zijn voor anderen. De verwennerij was uiteraard pannenkoeken. Pannenkoeken die traditiegetrouw gegeten worden op Lichtmis. De vorm en kleur van de pannenkoeken worden ook gezien als een verwijzing naar de zon en het licht.
De zon dat licht en warmte straalt over de wereld. De kinderen namen enthousiast deze opdracht met beide handen aan. Laat ons samen ons hart licht geven en warmte stralen naar anderen.


Omslagfoto: eigen foto