Eerste communicanten in het voetspoor van Jezus

Zaterdag 2 oktober stond bij 15 meisjes en jongens kleurrijk aangestipt op de kalender.  Die dag zouden ze in de kerk van OLV Koningin voor het eerst met Jezus aan tafel gaan.  Dit mocht niet ongezien voorbijgaan.  Feestelijk uitgedost stapten ze de kerk in met hun voetstap in de hand.  Hun voetstap werd symbolisch in Jezus’ voetafdruk gekleefd: zij willen in Jezus voetspoor treden.

Ouders en familie werden verwelkomt met een uitbundig welkomstlied van de kinderen, vocaal ondersteunt door Jolien. Freya op viool, Sabrina op piano en Wim met de gitaar vervolledigden het gelegenheidsorkestje.

De eerste communieviering was opgebouwd rond het verhaal van de Barmhartige Samaritaan. Priester Robert verwees in de homilie naar de eerste communie-ervaring van de ouders en grootouders van de eerste communicanten.  Ook zijn eigen ervaring van bijna 70 jaar geleden wist hij de aanwezigen voor de geest te halen.  Kinderen en hun familie luisterden vol bewondering toen priester Robert nog een liedje zong van zijn eerste communieviering.
Ook de boodschap van het evangelie werd geduid naar de kinderen en ouders.  Zij hebben in deze de verantwoordelijkheid hun kinderen op het spoor van Jezus zetten, Hem te leren kennen en samen op stap te gaan in het geloof.

Dan was het moment van de eerste communie aangebroken.  Eén voor een en sereen stapten de kinderen naar voren om de communie te ontvangen.  ‘Superblij’ zongen de kinderen daarna hun vreugde uit, ondersteund door een stevig applaus van de kerkgemeenschap.

Tot slot van de viering werden de kruisjes gezegend die de kinderen, naast hun kaarsje, meekregen als blijvende herinnering aan hun eerste communie.  Het werd een mooie dag, ondanks de regen bij het verlaten van de kerk. 

Foto: ID

De werkgroep kijkt alvast uit naar de groep kinderen die volgend jaar in mei hun opwachting maken.  De infoavond voor de Pastorale Eenheid hiervoor vindt plaats op 28 oktober om 19.30 uur in de Sint-Franciscuskerk.