Koor Weerklank te gast tijdens Duynewake in Bredene

Naar tweejaarlijkse traditie vond op 2 juli in Bredene de Duynewake plaats, met een vissersmis, een zeezegening en een ontmoetingsmoment. Meer dan 350 mensen vonden de weg naar de Visserskapel O.-L.-V.-Ter Duinen . Nieuw dit jaar was dat een koor de vissersmis opluisterde en die eer viel te beurt aan het Weerklank uit Mariakerke, dat voor de gelegenheid passende liederen zong. Sabrina, dirigente van dit koor, leidde ook met verve de samenzang waardoor een grote samenhorigheid ontstond. Weerklank werd begeleid door Speelgroep Ocarina, met piano, mandoline, accordeon, viool, blokfluit en fagot. Tijdens de stemmige eucharistie werden de namen van de inwoners van Bredene, die het leven lieten op zee, afgeroepen en werd voor elk een witte roos aangebracht.

Na de viering volgde een indrukwekkende processie naar het strand. Doedelzakspelers voorop, daarna het eeuwenoude Mariabeeld, op de schouders gedragen door enkele sterke mannen, en de misdienaars en kinderen met de witte rozen. Het volk verzamelde zich aan de vloedlijn rond de madonna die opgesteld werd in de richting van de zee. We mochten een mooi (vissers)verhaal beluisteren rond vertrouwen, onderbroken door liederen van het koor Weerklank of een kort intermezzo door de doedelzak. Als slot spraken de aanwezige priesters de zegen over de zee uit. Enkele redders van Bredene namen daarna de bloemen van de kinderen in ontvangst om ze aan de golven toe te vertrouwen, opnieuw begeleid door de doedelzakspelers. Vele mensen waren hierdoor ontroerd en spraken achteraf hun bewondering en waardering uit.

Bij de terugkomst in de Klemskerkestraat wachtte ons nog een drankje en een garnaal- of kaaskroket of een lekkere pladijs in de verse boter gebakken. Ondertussen konden we genieten van de West-Vlaamse tonen van Spilar, de groep rond Maarten en Eva Decombel. We denken dat velen onder ons een bijzondere avond beleefd hebben in Bredene, getuige de vele positieve reacties die we kregen.

(Johan Vervaeke)

Wie nog even wil (na)genieten met nog meer foto’s kan dit via deze link:
https://photos.app.goo.gl/jzCCHE1noS5mZzyz5