Nakbaherdenking

Het ontstaan van de Joodse staat Israël op 14 mei 1948 leidde tot een regelrechte catastrofe – of nakba in het Arabisch – voor de Palestijnse bevolking. Joodse legertroepen en terreurgroepen verdreven 750.000 Palestijnen uit hun huizen en Israëlische wetten zorgden er daarna voor dat niemand ooit naar huis kon terugkeren. De Nakba gaat nog steeds door want het voorbije jaar bewezen rapporten van Human Rights Watch en Amnesty International dat de staat Israël zich schuldig maakt aan overtredingen van het internationaal recht, met name aan de misdaden tegen de menselijkheid van apartheid en vervolging. In tegenstelling tot het sanctiebeleid tegen Rusland wegens zijn mensenrechtenschendingen in Oekraïne kan Israël ongestoord en ongestraft doorgaan met zijn beleid van bezetting en annexatie van de Westelijke Jordaanoever en repressie en volledige blokkade van de twee miljoen Palestijnen in Gaza.

Mensenrechten zijn universeel en we vinden dat de rechten van elk volk en elke persoon moeten beschermd worden. Tegen het frappante onrecht tegenover de Palestijnse bevolking willen wij ons dan ook blijven vreedzaam verzetten. Zwijgen is voor mensenrechten- en vredesorganisaties geen optie. Daarom blijven we doorgaan met onze jaarlijkse Nakbaherdenkingen die in tal van Vlaamse steden doorgaan in solidariteit met de (verboden) Nakbaherdenkingen in Palestina. We staan daarin niet alleen, Nakba Memorials gaan wereldwijd in tal van landen door. Ook solidariteit kent geen grenzen.

Dit jaar plaatsen we onze Nakbaherdenking in het teken van de wereldwijde campagne Don’t Buy into Occupation. Affiche en toelichting vind je in bijlage. We hopen in jou een medestander te vinden en misschien kan je op zondag 15 mei 2022 om 15.00 u. deelnemen aan onze stiltecirkel op het Wapenplein in Oostende. Je bent in elk geval van harte welkom!

Je kan je solidariteit ook uitdrukken door de uitnodiging in bijlage naar zoveel mogelijk mensen te sturen via je sociale media.

Welkom, werkgroep Olijven en Dadels
Anne, Annemie, Jan, Dominiek en Geert