Reveil

De organisatie of het productiehuis Reveil wil de Vlaamse rouwcultuur de 21e eeuw in loodsen. We organiseren ingetogen concerten Op 1 november worden op meer dan 100 begraafplaatsen in Vlaanderen ingetogen concerten en plechtigheden georganiseerd. Al enkele jaren doen meer dan 1 op de 3 Vlaamse gemeenten daaraan mee. Daarbij brengen lokale muzikanten, dichters en vertellers een eerbetoon aan de overledenen.

Reveil 2021 Oostende

In Oostende vindt op 1 november 2021 om 16.00 uur de vijfde editie van Reveilplaats in en rond de kerk O.-L.-V. Ter Duinen in de wijk Mariakerke. Met de medewerking van het Conservatorium aan Zee en gidsenkring ‘Lange Nelle’ brengt de dienst Cultuur een gevarieerd programma. Je krijgt info over het kerkhof, de kerk en luistert naar verhalen en wat geschiedenis over een aantal geselecteerde graven/personen. Het geheel wordt opgeluisterd door hoopgevende gedichten en stemmige muziek. Op dit heel kleine kerkhof liggen onder meer een aantal oud-burgemeesters, bekende Mariakerkse families, oesterkweker Royon, kloosterlingen en de bekendste Oostendenaar, kunstenaar-schilder James Ensor begraven.

Covid-doden

Reveil 2021 schenkt extra aandacht aan alle overledenen door Covid-19. We steken de getroffen familieleden een hart onder de riem: wie zich inschrijft voor de rondleiding in en rond de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk, krijgt een bloem aangeboden om in een grote vaas te plaatsen. Na het event blijft de vaas ter herdenking van deze mensen een week lang staan. Wie dat wil, kan van 1 tot 5 november ook zelf een bloemetje komen bijzetten. Voor Reveil 2021 is inschrijven niet nodig.

Programma

Om 16.00 uur brengt gids Dirk Beirens een korte geschiedenis van de kerk. Kathelijn Vervarcke en muzikant brengen het gedicht Het dorp van Paul Van Ostaijen. Om 16.10 uur neemt gids Dirk de groep mee naar buiten waar op een 5-tal locaties (individuele graven of grafensembles) historische uitleg , poëzie en muziek worden gecombineerd. Reveil eindigt tegen ten laatste 17.10 uur.


Omslagfoto: www.reveil.org