Tientallen jaren parochiebladen digitaal te raadplegen

Eind 2021 zijn ruim 1.700 lokale parochiebladen en -kronieken in Vlaanderen en Brussel gedigitaliseerd. Een schat aan informatie wordt zo toegankelijk.

Een lange geschiedenis

De wortels van het huidige Kerk en Leven gaan ver terug. Het parochieblad ontstond in 1953 vanuit verschillende individuele bladen van religieuzen en pastoors die al bestonden sinds het begin van de jaren 1900. Het gecentraliseerde blad Kerk en Leven bracht voortaan nationaal, regionaal en lokaal nieuws. Dat werd toen uitgegeven door het Studiecentrum voor zielzorg en predicatie van de dominicanen.

Van papier naar digitaal

Met 1.660 parochies in Vlaanderen en Brussel zijn er heel veel lokale, papieren parochiebladen die bij KADOC van KULeuven bewaard worden in een zeer volledige collectie. Een deel daarvan werd in 2013 al gedigitaliseerd, met name de nationale en regionale informatie en de pioniersuitgaven. Een aantal lokale bladen dreigden vervolgens verloren te gaan, omdat er heel wat fusies, opheffingen en verhuizingen bezig waren van parochies. Daarop sloegen vrijwilligers de handen in elkaar om al die bladen op te sporen, te digitaliseren en virtueel samen te brengen. Ze zijn volledig doorzoekbaar of te doorbladeren via Limo.

Bron voor menig onderzoek

Waarom is dat digitaliseren van oude kranten zo relevant? In al die parochiepagina’s vind je een schat aan informatie. Mensen die bezig zijn met genealogisch onderzoek bijvoorbeeld of lokale geschiedschrijving. Er staan aankondigingen in van huwelijken, doopsels, begrafenissen en verhalen over markante figuren. Je vindt er overzichten van evenementen in de parochie en het verenigingsleven. Zelfs de Koningskwestie, Expo ’58, de taalkwestie of de Anjerrevolutie komen aan bod. En voor wie geïnteresseerd is in oude advertenties of stripverhalen zijn de gedigitaliseerde kranten goud waard.

Via onderstaande link kan je de nationale, diocesane en lokale pagina’s van verschillende jaargangen doorbladeren.

[su_button url=”https://limo.libis.be/primo-explore/collectionDiscovery?vid=KADOC&collectionId=8158340000001480″ target=”blank” icon=”icon: link”]Parochiebladen [/su_button]

Meer specifiek kom je via onderstaande link terecht op de lokale pagina’s van de editie Mariakerke.

[su_button url=”https://repository.teneo.libis.be/delivery/action/collectionViewer.do?collectionId=156218941&operation=viewCollection&displayType=list&” target=”blank” icon=”icon: link”]Parochiebladen Mariakerke[/su_button]

Bron: Kerknet 31/01/2022