“VOOR EEN HOOPVOLLE TOEKOMST”

CONCERT IN ONZE-LIEVE-VROUW KONINGIN

Het ensemble La Chapelle Sauvage o.l.v. Karel De Wilde is ondertussen al een vertrouwd gezicht in Onze-Lieve-Vrouw Koningin. In de coronatijd verzorgde het ensemble er al twee concerten: op vrijdag 25 september 2020 bracht het ensemble ons de Vier Jaargetijden van Vivaldi en op 27 juni 2021 (de zondag van de watersnood in Mariakerke, kleine ‘nood’ in vergelijking met Pepinster en andere Waalse steden en dorpen! enkele tijd later) was er een concert met werk van Schubert, Offenbach, Massenet, Chopin, Dvorak, Grieg, Lehar, Rossini en Gershwin en met medewerking van sopraan Louise Kuyvenhoven. Deze schitterende concerten waren telkens gratis.

Onze-Lieve-Vrouw Koningin

Karel Dewilde is enthousiast over de akoestiek van Onze-Lieve-Vrouw Koningin. Een ideale concertruimte. Daarnaast waardeert hij deze ruimte ook omwille van de architectuur en de soberheid die een zekere sacraliteit uitstralen. Hij komt er regelmatig even de stilte opzoeken.

Mozarts Requiem

Voor een hoopvolle toekomst en ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van Covid-19  brengt La Chapelle Sauvage in het derde concert in onze kerk op zaterdag 13 november om 20.00 uur het Requiem van W.A. Mozart. Ditmaal verlenen solisten van het Vlaams Radiokoor en de Koningin Elisabethkapel hun medewerking: sopraan Jolien De Gendt, alt Dida Castro Gonzalez, tenor Denzil Delaere en bas Charles Dekeyser. Tickets 20€ (-18j 10€) via UITLOKET www.uitinoostende.be of 059 25 81 41. Een unieke interpretatie met uitgelezen solisten en een internationaal ensemble belooft de mystieke diepgang van dit meest iconische werk uit Mozarts oeuvre te laten ontdekken. Het wordt ook een waardige herdenking voor alle slachtoffers van deze pandemie en een boodschap van licht voor de toekomst!

Muzikaal testament

Tijdens het componeren van dit requiem ging Mozarts gezondheid zeer sterk achteruit. Al snel aanschouwde hij dit werk dan ook als zijn eigen dodenmis waarin hij alles moest leggen wat hij ooit nog wou of zou kunnen schrijven. Het resultaat is een meesterwerk van formaat dat als compendium van Mozarts gehele oeuvre kan gelden. De ultieme symbiose van al zijn muzikale ervaringen op zowel vocaal, instrumentaal, contrapuntisch en religieus als theater en opera vlak. Hij stierf echter op 5 december 1791 middenin zijn onvoltooide muzikale testament. Op aandringen van Mozarts weduwe Constanze voltooide Franz Xaver Süßmayr, nauwe vriend en collega van Mozart, het werk geheel volgens de aanwijzingen en in de stijl van Mozart.

La Chapelle Sauvage

La Chapelle Sauvage ontstond onder impuls van de jonge Belgische dirigent Karel De Wilde als een internationaal initiatief van jonge professionele musici komende uit geheel de wereld. Wat hen samenbracht en typeert is een wilde en ontembare muzikale ambitie met een eigentijdse, kritische en reflectieve attitude. Niettegenstaande hun vaste kern modificeert hun bezetting zich gedurig naargelang het repertoire, dat een grote verscheidenheid aan kamermuziek bevat evenals werken voor symfonisch orkest en regelmatig samenwerkt met koren en internationale solisten. Hierbij steeds opzoek naar een creatieve en authentiek verantwoorde uitvoering, gebruik makende van de kennis en modernste technieken waarover we heden ten dage beschikken