Young Spirit wandelt nieuwe jaar in

Op zondag 2 januari wandelden we met YSO het nieuwe jaar in in Brugge. We brachten een bezoek aan de Magdalenakerk nabij het Astridpark. Naast haar functie als parochiekerk, is ze tevens de thuis van YOT, een organisatie met een verwijzing naar een klein Hebreeuws letterteken. Deze groep mensen zoekt al een hele tijd naar nieuwe manieren van Kerk-zijn en gemeenschap vormen. Zo bekijken ze hoe ze het kerkgebouw kunnen herwaarderen tot een ruimte voor spiritualiteitsbeleving voor mensen met verschillende levensvisies. Niet zomaar een kijkkerk, maar een doe-kerk. Hoe klein ook wil deze groep mensen hun steentje hiertoe bijdragen.

We bezoeken er de Mariakapel en ontdekken het duidelijke ‘ja’ van Maria aan God. We lopen doorheen gevoelige zwanenveren en stellen ons de vraag wie we zijn. We staan in verwondering stil bij de O-wand, initiaal van oorsprong en overgave. We zijn onder de indruk van het monumentale kunstwerk ‘Tantalus’, een figuur uit de Griekse mythologie. Een gigantische rotsblok hangt hem boven het hoofd, symbool voor de vele lasten die mensen te dragen hebben en die hen dreigen te verpletteren. Blikvanger in de kerk is ongetwijfeld de grote schommel die in het midden van het kerkschip hangt. Van de grond loskomen en schommelen tussen hemel en aarde, tussen ups-and-downs, tussen ja en neen, tussen voor en tegen, tussen… Het vredeslicht is ondertussen gedoofd, maar we schrijven nog een warme boodschap voor zorgpersoneel of mensen die zich in detentie bevinden. Tenslotte vleien we ons neer in het symboolvlak voor een korte bezinning rond het Feest van de Openbaring. “Geef ons de wijsheid, God, om de juiste ster te volgen…”

Terug buiten ontdekken we, liggend op de bank voor de kerk, het beeld van de anonieme man of vrouw, gehuld in dekens. Is het een dakloze zwerver of een vluchteling? Of herkennen we in het beeld de figuur van Jezus? Mogelijk, het zou kloppen met de voeten… The Homeless Jesus aan de Magdalenakerk is het enige exemplaar van het beeld in België.

Wanneer het donker valt, wandelen we een stukje parcours van ‘Wintergloed’, de lichtbelevingswandeling, af. Na de rust van de Magdalenakerk overvalt ons de drukte van de Brugse binnenstad. Een onverhoedse regenbui maakt meteen een einde aan deze fijne namiddag.
(Johan Vervaeke)